Головна » 2011 » Лютий » 21 » Зворотний відлік: до старту кваліфайраунда ЧЄ-2012 три дні!
22:24
Зворотний відлік: до старту кваліфайраунда ЧЄ-2012 три дні!
Аналізуємо шанси футзальних збірних груп 1, 2, 3 на поїздку до Хорватії 

Ця подія буває раз на два роки, проходить шалено швидкоплинний і найжорстокішим чином проводить вододіл в житті футзальних збірних Європи. Мова йде про кваліфікаційному раунді відбору на чемпіонат Європи, який протягом якихось жалюгідних чотирьох днів буде до межі насичений подіями. У їх результаті 11 команд залишаться щасливими, а чортова дюжина «нещасних» буде витирати сльози, зализувати рани, а найбільше заздрити тим, хто через рік буде учасником великого свята під назвою фінальна частина чемпіонату Європи з футзалу. Свідомо не кажу «боротися за титул найсильнішої команди Старого світу», тому що, як показує життя, реально за нього борються чотири, від сили п'ять збірних, а інші просто учасники еврофутзальной тусовки.


Поки УЄФА не раздуплітся на рішучі зміни, до тих пір і будемо мати сумний стан справ. Це, скажіть, в якому такому виді спорту є подібна ситуація - за більш ніж 15-річну історію існування збірної України з цього виду спорту у своїй країні вона провела аж ДВА (!!!!!!) офіційні матчі. Один з них був у 2004 році проти Білорусі, другий у 2008-му - проти Угорщини, і зіграні вони були в рамках ігор плей-офф чемпіонатів світу. Справжнісінька віртуальна команда - вона начебто і є, але хто її бачив у серйозних матчах? Ну не будемо ж ми всерйоз брати до уваги товарухі зі збірними - не будемо називати їх імена, але скажемо, що на серйозному європейському рівні вони з себе нічого не представляють. І тут справа не в Україну, таких ось «віртуальних збірних» в Європі можна набрати під два десятки.

Що мається на увазі під рішучими змінами? Тільки одне - щоб відбіркові матчі, будь то чемпіонату Європи чи світу, гралися за системою «гри вдома - ігри в гостях». Цей дасть, як мінімум, три-чотири гарантованих домашніх гри для кожної європейської збірної, що гарантовано приверне до футзалу увагу, що глядачів, що потенційних інвесторів, якщо, звичайно, до цього правильно підійти.

Що стосується чемпіонату Європи 2012 року, то мусувалися рік тому в Угорщині ідея збільшити число учасників фінальної стадії до 16 збірних не знайшла своєї реалізації - як і на ЧЄ-2010, через рік в Хорватії зіграють 12 збірних. І це здорово, і так при 12 збірних рік тому були «туристи», а при збільшенні кількості учасників до 16 команд «туристів» було б на 4 більше.

Втім, це, будемо сподіватися, справа найближчого майбутнього, тому що тема зміни формату відбіркових матчів піднімається і озвучується чиновникам з УЄФА при кожному зручному випадку, а поки зануримося в те, що буде в найближчий уїк-енд.

Отже, за умовами задачі маємо 24 збірних, які в 6 групах розіграють 11 путівок на чемпіонат Європи. Команди, що зайняли перші місця, отримують їх автоматом, а ось з шести, що зайняли другі місця, щасливчиками будуть тільки п'ять. За подібною схемою визначалися 11 фіналістів і два роки тому, і тоді «зайвої» збірної стала команда Румунії, яка будучи в одній групі з України, посіла друге місце з п'ятьма очками, а «прохідним» виявився показник у 6 набраних балів. Швидше за все, заповітні 6 пунктів стануть щасливими і цього разу, але як воно буде, дізнаємося пізно увечері в неділю. До речі, з метою максимально заплутати ситуацію, УЄФА ухвалив рішення, що всі останні матчі у всіх групах будуть починатися в один і той же час, а саме 27 лютого о 19.00 за київським часом.

А тепер пройдемося по всіх групах і спробуємо спрогнозувати, як будуть розвиватися події в кожній з них.

Група 1 (Баку, Азербайджан): Іспанія, Азербайджан, Казахстан, Франція

Оновлена збірна Іспанії розпочинає цей відбірковий цикл у ранзі кращої команди світу. Це стало об'єктивним фактом після того, як підопічні Хосе Венансіо Лопеса в жовтні минулого року виграли «Гран прі Бразилії», перегравши у фіналі збірну Бразилії. Як бачимо, догляд зі збірної таких суперзірок, як Хаві Родрігес, Хаві Есеверрі, Даніель, не зробив «фурію Роха» слабкіше. З одного боку, іспанська футзальний конвеєр справно робить свою справу, і з іншого, виходячи на максимальну клубну орбіту, молоді таланти грають з самими сильними футзаліста світу, тому часу на те, щоб органічно увійти до збірної, їм потрібно по мінімуму.

Через рік після угорського чемпіонату збірна Азербайджану практично не змінилася. Як і раніше в воротах Андрій Тверянкін, якому на початку березня виповниться 44 роки, а на майданчику верховодять добре відомі нам Біро Жаде і Сержан. Останній нещодавно озвучив, що він і «його молода команда» горять бажанням на бакинському паркеті обіграти іспанців, але, думається, зусиль вище перерахованих футболістів, хай і за підтримки Феліпе, Тіаго, Фарзаліева і Борисова, на це не вистачить.

А ось залишити ні з чим збірну Казахстану їм цілком під силу. Треба розуміти, що учасник «Фіналу чотирьох» Кубка УЄФА, чемпіон Казахстану «Кайрат» і збірна цієї країни - це дві різниці. Про це говорить і результат недавнього товариського матчу між цими командами, що завершився перемогою «Кайрата» 7:6.

Ті кроки, які робляться у Франції з розвитку футзалу, принесли свої перші плоди - збірна цієї країни вперше змогла подолати сито попереднього раунду. У ньому вона здобула три перемоги, найважливішою з яких була вікторія в матчі зі збірною Болгарії. Навіть одне нічия для збірної Франції в такій групі буде неймовірним щастям.

Шанси на прохід: Іспанія - 100%, Азербайджан - 80%, Казахстан - 20%, Франція - 0%.


Група 2 (Роттердам, Голландія): Росія, Сербія, Голландія, Фінляндія

Реальна сила збірної Росії часів керівництва Сергія Скоровіча - є велика таємниця. З одного боку вона обігрує бразильців, з іншого - неможливо забути її поразка рік тому на угорському чемпіонаті Європи від збірної Сербії, і незрозуміле виступ на бразильському «Гран Прі», коли росіяни навіть не змогли вийти з групи. Начебто і підбір футболістів відмінний, і досвіду кожному не займати, але після четвертого місця на ЧС-2008 збірної Росії похвалитися нічим. Може бути, починаючи з Роттердама вона почне показувати ту гру, яка відповідає її високому статусу в Європі?

Сербська футзал - це на даний момент реальна сила. Але і збірної цієї країни не чужа хвороба у вигляді нестабільності. За минулий рік підопічні Асі Ковачевича, більшість яких є гравцями не з чуток знайомого нам «Економаца», провели близько півтора десятків товариських матчів, і серед їхніх суперників були авторитетні збірні Португалії та Італії. І, хоча виграти в них так і не вдалося, в активі лише нічия 1:1 з Португалією, суперникам перемоги давалися з дуже великими труднощами.

Головний аргумент збірної Голландії - це рідні стіни. Славне минуле колись віце-чемпіонів світу так і залишається в минулому, кожен новий цикл «помаранчеві» починають сповненими надіями на відродження, але участь у чемпіонаті Європи 2005 роки так поки і залишається останнім досягненням збірної Голландії.

Що стосується Фінляндії, то ця команда потихеньку набирається досвіду, і в одному окремому матчі здатна «впертися» з командою самого високого рангу. Не зайвим буде нагадати, як фіни два роки тому були близькі до виходу на ЧЄ-2010, але лише наприкінці матчу не встояли перед збірною Португалії.

Шанси на прохід: Росія - 90%, Сербія - 70%, Голландія - 25%, Фінляндія - 15%.


Група 3 (Бельсько-Бяла, Польща): Португалія, Білорусь, Польща, Македонія

Група, якій належить грати в Польщі, одна з тих, де є яскраво виражений фаворит, і три команди, шанси на друге місце приблизно рівні. За минулий рік у керма віце-чемпіонів Європи став Хорхе Браз, а Орландо Дуарте, який призвів Португалію до срібних медалей, переключився на роботу в «Спортінгу». Восени минулого року збірна Португалії не дуже вдало зіграла на бразильському «Гран-Прі», але за це можна вважати гідною компенсацією два нічийних результати зі збірною Іспанії, які, до того ж, були досягнуті на майданчиках суперника. Можна тільки позаздрити наставнику португальців - маючи в країні два таких суперклубу, як «Спортінг» і «Бенфіка», особливо мучитися з комплектацією команди не доводиться. Як факт, більшість у команді Хорхе Бразо складають гравці саме з цих двох команд.

Ще рік тому багато говорилося, що для провідних гравців збірної Білорусі чемпіонат Європи в Угорщині це вершина їх кар'єри, після якого вони повинні дати дорогу молодим. Але спортивне життя диктує свої закони. З одного боку, ті, хто вивів білоруський футзал на високу орбіту, не збираються здавати свої позиції, з іншого, і молодь не особливо поспішає підпирати ветеранів. «Стара гвардія» футзалу Білорусі готова до того, щоб поборотися за ще одну путівку на Євро, про що говорить хороша перемога над півфіналістом ЧЄ-2010, збірної Азербайджану, яка була здобута місяць тому в Мінську.

Польська збірна давно вже спить і бачить себе на чемпіонатах Європи і світу, бо останній раз вона брала участь у чемпіонатах Європи ще в 2001 року. Два роки тому вона сама собі підрізала крила, коли в кваліфікаційному раунді у матчі проти Фінляндії у поляків вийшов на майданчик дискваліфікований гравець, що вилилося в поразка 0:5. Коли півтора роки тому до керівництва польської збірної прийшов чеський тренер Властіміл Бартошек, йому були поставлені пріоритетні завдання - вихід польської збірної на ЧЄ-2012 і ЧС-2012. І ось тренеру, який за сумісництвом є ще і тренером збірної Чехії, належить пред'явити результати своєї праці, причому на очах місцевої публіки. Усі добре знають, як уміють вболівати фанати «Бяло-червоних», а й на власних футболістів це не завжди позначається в позитивному аспекті.

Збірна Македонії їде до Польщі після домашньої перемоги в попередньому раунді, де вона виграла всі три матчі, у тому числі і у головного конкурента, збірної Грузії. Крім того, за плечима у збірної Македонії за минулий рік чимало товариських матчів, в основному, звичайно, з сусідами по колишній Югославії. Але завершили підготовку до майбутніх матчів македонці на хорошій ноті - поїздка до Лівії принесла поразку, але через добу над господарями, які носять титул чемпіонів Африки, був узятий реванш.

Шанси на прохід: Португалія - 100%, Білорусь - 40%, Польща - 35%, Македонія - 25%.

Анатолій Подвойський

Далі буде...
Категорія: Світовий футзал | Переглядів: 550 | Додав: Andrey | Теги: відбір чемпіонату європи, чемпіонат європи з футзалу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]