Головна » 2011 » Лютий » 22 » Зворотний відлік: до старту кваліфайраунда ЧЄ-2012 два дні!
15:53
Зворотний відлік: до старту кваліфайраунда ЧЄ-2012 два дні!
Аналізуємо шанси футзальних збірних груп 4, 5, 6 на поїздку до Хорватії 

Група 4 (Тиргу-Муреш, Румунія): Чехія, Румунія, Словаччина, Норвегія 

У групі, де один з учасників є бронзовим призером попереднього ЧЄ, логічно саме цю команду вважати головним претендентом на перемогу. Однак давайте не будемо поспішати записувати збірну Чехії у фаворити. З лютого 2010 року чеська команда взяла участь у двох турнірах, які заслуговують на увагу. Восени в Бразилії підопічні Томаша Ньюманн ніяких лаврів не здобули: прогнозовано вийшли з групи, а далі одні поразки - від Парагваю 2:7, від Італії 2:4, від Аргентини 1:2. Загалом, нікого не здивували, і зіграли в свою силу. Але ось у грудні на домашньому турнірі чотирьох збірних здивували, програвши у стартовому матчі команді Польщі 2:3. Правда, потім його все-таки виграли, але це більше «заслуга» поляків.

Якщо говорити про гравців, то ряд ветеранів чеської збірної завершили виступи за національну команду, і тому варто було очікувати появи нових імен. Але коли Ньюманн оголосив остаточний склад на поїздку до Румунії, здивував грунтовно. Брати Мареші, легенди чеського футзалу, які офіційно оголосили, що вже не готові грати у збірній, знову в обоймі! Втім, на рівні тих команд, з якими збірної Чехії належить грати, можливо, вони ще зможуть допомогти команді вирішити головну задачу.

Коли два роки тому румунська збірна взяла на себе проведення кваліфайраунда, природно, вона вважала, що рідні стіни допоможуть їй виграти путівку на чемпіонат Європи. Але, мабуть, румуни так зациклилися на матчі зі збірною України, що у стартовій грі несподівано зіграли внічию зі збірною Андорри. Ця втрата двох очок, як потім з'ясувалося, і стала ключовою у справі «прольоту» румунів повз ЧЄ-2010. Бо потім не вдалося обіграти і збірну України, і з п'ятьма очками вони виявилися тією самою «зайвої» збірної, серед зайняли другі місця.

Підготовку до нинішнього відбору збірна Румунія провела просто фантастичну - починаючи з лютого 2010 року команда провела 25 (!) Матчів. Для футзалу це просто гігантську кількість. Причому, рівень суперників коливався від збірної Бразилії, Іспанії та Італії до збірної Болгарії. За людям румунська команда це досвідчений і зіграний колектив, більшість гравців якого грають за беззастережного лідера румунського футзалу, клуб «City'US Targu Mures» з міста, де і проводиться турнір. Так що підтримка у господарів буде ще та.

Збірна Словаччини, напевно, не зраділа тому факту, що сперечатися за путівку на чемпіонат Європи їй доведеться з командою Чехії. Не раз і не два дві збірні з колись однієї єдиної країни грали між собою, і незмінно верх був за чеською командою. Як це було, наприклад, і два місяці тому на турнірі в Чехії, коли словацька команда програла 2:5. Якщо стосуватися всього словацького футзалу, то, напевно, варто відзначити, що він як-то міцно «завис» на своєму постійному рівні в районі кордону другої десятки європейського рейтингу, і якихось зрушень поки не видно. У країні є один міцний клуб, «Слов-Матік», і він безроздільно панує в національному чемпіонаті, не відчуваючи жодної реальної конкуренції. Можливо, тому, коли словацькі футболісти виходять «до Європи», то, стикаючись з більш високим рівнем, втрачаються.

Норвегія, разом з Францією, ще одна попелюшка футзального балу - приїхали на попередній раунд ніким, а поїхали переможцями. Для порівняння. Чотири роки тому у кваліфікації на ЧЄ-2007 наша збірна грала в одній групі з Андоррою та Ізраїлем. І якщо андоррці були биті 9:2, то з ізраїльтянами наші хлопці помучилися один тайм, забили три голи, після чого було вирішено не напружуватися і економити сили для наступних матчів. Так от, минуло чотири роки і тепер ці дві збірні обігрує Норвегія. Що й говорити, молодці, але до честі самих норвежців, вони розуміють, куди їм належить їхати і з ким грати, і заявляють, що будуть раді хоча б одному очку. Від себе додамо, що, напевно, будуть неймовірно раді і кожному забитому голу - навряд чи їх буде багато.

Шанси на прохід: Румунія - 85%, Чехія - 75%, Словаччина - 40%, Норвегія - 0%.

Група 5 (Харків, Україна): Україна, Угорщина, Бельгія, Туреччина 

Є таке джентльменську правило, і вам воно добре відомо. Після жеребкування групових етапів, якою б вона не була, тренери в унісон заявляють, мовляв, група складна, слабких суперників немає і т.д. і т.п. Іноді в цьому більше лукавства, ну не говорити ж вголос, ось це нам пощастило. Рульовий всіх наших збірних Геннадій Анатолійович не виняток, і робити дипломатичні заяви - це його коник. Так от, якщо він і робив заяви з приводу складу групи, що вона не проста, маємо всі підстави погодитися з ним на всі 100 відсотків, і підтримуємо двома руками. У нинішньому стані збірної України з футзалу ми маємо у Харкові найскладнішу із усіх шести груп.

Чи готові викласти аргументи, і грунтуються вони на поточні рейтинги. Якщо відкинути Туреччину за дужки з її 31-м рейтингом в Європі (до речі, це найнижчий з усіх 24-х збірних, які беруть участь у кваліфайраунде), то інші три команди розташовуються так: Україна - № 8, Угорщина - № 9, Бельгія - № 11. Так близько і щільно стоять один від одного суперників немає більше ні в одній групі! Чим не група смерті?

Пройдемося по кожній із збірних, і дізнаємося, чому ж вона займалася протягом часу, що пройшов з моменту закінчення ЧЄ-2010. Збірна Україна, за даними загальновизнаного у світі порталу Футзалпланет, провела 10 матчів. Три з них відразу викидаємо - вони припадають на турнір до Лівії, куди під маркою збірної України була вивезена луганська «ЛТК». Залишається 7: два з Молдовою (відразу п'ять чоловік з 13-ти, що грали проти неї, до Харкова не викликані), два з Польщею, і три на турнірі в Азербайджані. Найсильнішим суперником був Азербайджан, рахунок матчу з них зайвий раз нагадати? З такими показниками ми входимо у відбір, плюс у складі 5 футболістів, яким тільки вперше доведеться зіткнутися з реальною м'ясорубкою матчів за вихід на чемпіонат Європи.

У чомусь схожою була доля двох наших суперників. І в збірній Угорщини, і в збірній Бельгії після ЧЄ-2010 змінилися головні тренери, які синхронно вирішили, що шлях прогресу їх збірних - це введення нових сил. Більшою мірою це стосується нашого першого суперника. Дев'ять нових футболістів можуть вийти на майданчик у четвер у складі збірної Бельгії в порівнянні з тим складом, з яким збірна України грала рік тому в Угорщині. Як підопічні Алана Допкье готувалися до відбіркових ігор, це взагалі загадка. Наша збірна провела мізер ігор, але бельгійці за рік взагалі зіграли 4 (!) Матчу. Де ж ця збірна зіграватися? Ну незрозумілу Мальту обіграли 13:0, а ще з'їздили в Іран, де два рази «потрапили» національної збірної, а один раз «молодіжці». Не збірна, а загадка ...

Більш зрозуміла ситуація зі збірною Угорщини. Новий її головний тренер Тамаш Франк включив в заявку на нинішній турнір 6 нових футболістів, і особливо нічого не винаходив. П'ять гравців з клубу «Раба ЦЕ», п'ять - з «Береттьоуйфалу», ще четверо з трьох інших команд, і на виході маємо збірну Угорщини зразка зими 2011 року. Цей варіант збірної почав награвати тільки чотири місяці тому, коли угорці знайшли можливість з'їздити на дві товариські гри в Бразилію. Далі був турнір у Чехії, де команда посіла третє місце, вигравши у Словаччині та Польщі, але програвши Чехії. А вже в нинішньому році за плечима в угорської збірної 4 товариських матчі (дві перемоги над Фінляндією, нічия і поразка з Сербією). До речі, два останні матчі були зіграні в минулий уїк-енд, цікаве рішення тренерського штабу - окрім угорців та сербів ніхто так впритул до дат початку кваліфайраунда в Європі не грав.

Ось вже про кого складно щось конкретне сказати, так це про збірну Туреччини. Про її рейтингу йшлося трохи вище, за останній рік вона грала багато, але майже всі матчі з суперниками такого рівня, що вони навіть не варті їх перерахуваннями. Хіба скажімо, що так улюблену нами Молдову турецька збірна обіграла 4:2, до речі, за рахунок цієї перемоги, досягнутої в попередньому раунді, і їде до нас у Харків.

Шанси на прохід: Україні - 75%, Угорщина - 75%, Бельгія - 45%, Туреччина - 5%.

Група 6 (Лашко, Словенія): Італія, Словенія, Боснія і Герцеговина, Латвія

Не треба бути семи п'ядей у чолі, щоб назвати тут не просто фаворита, а команду, яка зобов'язана зайняти перше місце. Головний тренер збірної Італії Роберто Менікеллі продовжив процес обкатки того складу, який грав на ЧЄ-2010, виробляючи лише точкові зміни. У правильності вибраного курсу італійців переконали п'яте місце на «Гран Прі» в Бразилії (чи як воно цікаво було піднесено, як друге з числа європейських збірних після Іспанії. Звучить?), А також зовсім недавній нічийний результат в одному з двох товариських матчів зі збірною Іспанії. Як і раніше, у складі збірної Італії є гравці з нижчих ліг - Серії А2 і навіть Серії В, але їх кількість зменшилася за рахунок того, що футболісти, які входять в коло інтересів Менікеллі, просто розбираються клубами сильніших ліг, ніж ті, в яких вони грали рік тому.

Господарі турніру дуже відповідально готувалися до майбутніх матчів, все-таки зганьбитися перед своїм глядачем не хочеться нікому. Особливо була насиченою програма в останні п'ять місяців - тут і участь в Середземноморських іграх, де словенці посіли третє місце, і регулярні товариські матчі, в основному з не дуже авторитетними збірними, осібно стоять дві гри з Чехією (перемога і нічия).

У рамках вже згадуваних Середземноморських ігор збірні Словенії та Боснії і Герцеговини зустрічалися між собою, виграли більш досвідчені словенці 6:1, що, напевно, і відображає реальне співвідношення сил між колишніми співвітчизниками. Цікаво, що після того турніру збірна Боснії і Герцеговини більше і не збиралася. Будемо грати з листа?

І останній учасник цієї групи - Латвія, реальну силу якої продемонструвало останнє місце на недавньому турнірі в Баку за участю збірної України. Цікавий склад у команди Артура Шкетова - чотири футболісти з клубу «РАБА», чотири легіонера, виступаючих на Кіпрі, і 6 гравців з чемпіона країни «Нікарса». Як випливає з інтерв'ю керівників збірної, певні надії на вихід з групи у них є.

Шанси на прохід: Італія - 100%, Словенія - 50%, Латвія - 30%, Боснія і Герцеговина - 20%.

P.S. І на закінчення останній прогноз. В якій же групі слід шукати ту саму «зайву» збірну, що посіли другі місця? Найбільш вірогідним є її чекати з груп, де або взагалі немає явних фаворитів, або він є, але безальтернативно один. Під ці критерії підпадають групи 3, 4 і 5.

Анатолій Подвойський


Категорія: Світовий футзал | Переглядів: 608 | Додав: Andrey | Теги: футзал чемпіонат європи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]