Головна » 2011 » Квітень » 13 » Володимир Валявка: "Проект повинен бути реалізований до нового сезону»
20:27
Володимир Валявка: "Проект повинен бути реалізований до нового сезону»

Під егідою АМФУ розпочато розробку концепції Професійної футзальної Прем'єр-ліги 

7 квітня в Будинку футболу АМФУ спільно з ФФУ провело нараду представників клубів вищої ліги. Про те, як воно проходило, які питання піднімалися, Sport.ua розповів президент клубу «Кардинал-Рівне» Володимир Валявко. 


- Володимир Ярославович, для початку розкажіть, хто був присутній на цій зустрічі?
- З президентів клубів були тільки я і президент «Енергії» Олександр Стефанков. Від «Локомотива» був присутній начальник команди Валерій Гуртяка, а від «ПФС» головний тренер Олег Безуглий.

- Тобто, четверо з дев'яти, кого запрошували. Чому, на Ваш погляд, така низька явка з боку клубів?
- Тут тільки одна причина. У клуби розсилалися листи співробітниками асоціації, але я думаю, організація подібних нарад - це не їх рівень. Це повинен був зробити президент АМФУ, в телефонному режимі переговорив з усіма. Тоді б всі президенти обов'язково приїхали.

- А з боку АМФУ хто був присутній?
- Від суддівського комітету ФФУ були Дердо і Шевченко. З АМФУ Панченко, Гора, Повисшій і Кузьменко.

- Яка була, кажучи канцелярською мовою, порядок денний?
- Було 7 питань.

- Давайте по них пройдемося по порядку.
- Спочатку була інформація головного редактора газети «Український футбол», у них є бажання співпрацювати у плані висвітлення футзалу.
Далі була інформація голови суддівського комітету ФФУ Шевченка щодо матчу «ПФС» - «ЛТК». Ви знаєте, що там був інцидент.

- З недопуском до матчу гравця «ЛТК» Артема Рося?
- Так. Було визнано, що арбітри припустилися помилки, і зараз вирішується питання, яким має бути покарання. Той, хто на себе взяв відповідальність не дозволити Росю грати, буде покараний.

Третє питання - інформація президента АМФУ. Ну Геннадій Ататольевіч, як завжди, розповідав про успіхи, які плани у збірної, про жіноче футзалі Але на той момент про Бразилії ще не було ніякої інформації. Ще раз пролунало, що завдання збірної на чемпіонаті Європи - взяти медалі.

Четверте питання - про хід чемпіонату України з футзалу, доповідав Панченко. Ще раз було акцентовано увагу, як буде проходити плей-офф. Є в нинішній сітці один неправильний момент, але вже як є - так і є.

П'яте питання. Виступав голова КДК АМФУ Микола Повисшій про порядок застосування дисциплінарних санкцій. Ми підняли питання про штрафи на клуби, вважаємо, що вони не симетричні з тими, коли йде покарання арбітрів за грубі помилки. Команди штрафують за будь-які порушення і не тільки за них, коли ж арбітр очевидно не справляється зі своєю роботою - то тут повна тиша. Нам відповіли, що це не у вашій компетенції, є хартії ФІФА, УЄФА і т.д.

Шостий питання стосувалося інспектування та призначення арбітрів на плей-офф. Прийнято рішення, що крім інспектора від АМФУ буде приїжджати ще і делегат, і на дві гри будуть приїжджати три іногородніх арбітра. Щодо делегатів на чвертьфінали - це дивне рішення АМФУ, адже влітку на нараді всі одноголосно проголосували, що делегати будуть з півфіналів. Але АМФУ проігнорувало думку більшості клубів в цьому питанні, і на клуби ляжуть додаткові фінансові витрати: проживання, харчування, оплата роботи.

Сьомий питання про регламент. Протягом місяця клуби повинні зробити свої пропозиції щодо зміни і доповнення регламенту на 2011/12 рік.

Далі було «Різне». На нараду виступив Степан Мельничук, якого я привіз з собою, який займається збором інформації та вивченням досвіду інших ліг. Все це потрібно в світлі створення Професійної футзальної Прем'єр-ліги. Він раніше працював в Мінмолодьспорт і в пляжному гандболі. Він за дорученням ряду клубів займається розробкою документації щодо створення Професійної футзальної Прем'єр-ліги. Повністю весь проект буде готовий в 1-му травня. Президент АМФУ Геннадій Лисенчук підтвердив, що він не заперечує проти створення такої ліги, і дав «зелену вулицю» для втілення цього проекту в життя.

- Які можуть бути подальші кроки в цьому напрямку?
- Закачувати створення концепції проекту, як він буде виглядати далі. З ним будуть ознайомлені всі клуби, група, яка ним займається, виїде в кожен клуб для ознайомлення президентів. Після цього будуть внесені правки, доопрацювання, і коли клуби з ними остаточно погодяться, будуть підписані статутні документи. Так як президент АМФУ принципово згоден з роботою в цьому напрямку, то, я думаю, що заперечень, щоб Професійна Футзальна Прем'єр-ліга працювала під егідою АМФУ, не буде. Тобто, змагання з футзалу у вищій лізі будуть проводитися безпосередньо самої лігою.

- Можна очікувати, що ця ідея буде реалізована до початку наступного сезону?
- План-графік роботи над проектом як раз і розрахований, щоб ліга почала працювати вже з наступного сезону.

- Скажіть, а відчувалася чи з боку АМФУ заклопотаність тією ситуацією, яка склалася в чемпіонаті? Я маю на увазі зняття команд, перспективи наступного чемпіонату, скільки буде клубів і т.д.?
- АМФУ не займається питаннями поліпшення совій власної роботи. Для неї взагалі була велика новина, що клуби зараз ініціюють зміни, не просто хочуть, а вимагають їх. АМФУ як працювала, так і працює. Всім відомо, як проходять подібні наради: поговорили, вони начебто б вислухали, а далі нічого не робиться. Ніякої програми розвитку немає. Є начебто кілька претендентів, які нібито заявили про своє бажання грати у вищій лізі, а будуть вони грати чи ні, це нікому не відомо. І, думаю, як завжди, воно буде відомо, коли розпочнеться перший тур наступного чемпіонату.

- Здорово. Але ж створення Професійної футзальної Прем'єр-ліги і повинен не допускати подібної ситуації?
- Ми будемо і розробляти документи таким чином, щоб передбачався якийсь спеціальний фонд, для того, щоб профінансувати тимчасово якийсь клуб, який не може виїхати на виїзд. Але якщо така організація буде створена клубами, то клуби стають співвласниками цієї ліги, і кожен клуб буде зацікавлений, щоб ліга працювала успішно.

- Скажіть, а в проекті прораховувалися, у що обійдеться клубам участь у ньому? Адже нинішніми 80-ма тисячами гривень там вже не обійтися.
- Є певні проекти, поки про конкретику говорити рано, але, думаю, що там буде три складових: на утримання самої організації, це призовий фонд, це маркетингові витрати та ЗМІ. Думаю, що буде ще й четверта стаття - суддівство. Потрібно змінювати підхід в оплаті роботи суддів. На початку сезону сплачується за півроку суддівському комітету, далі клуб не має цікавити, коли арбітр приїжджає на гру, це його проблема. Він приходить до зали згідно регламенту за дві години, відсудив, сам зібрав речі і поїхав. Так, як це робиться у великому футболі.

- Спасибі, вам, Володимир Ярославович, за докладну розповідь. Зі свого боку Sport.ua готовий надати вам трибуну, і сподіваємося, що і наші читачі, і всі, кому цікавий футзал, будуть постійно в курсі, як просуваються справи у роботі над створенням Професійної футзальної Прем'єр-ліги під егідою АМФУ та за підтримки її президента.
- Домовилися.

Розмовляв Анатолій Подвойський

sport.ua

Категорія: Інтерв'ю | Переглядів: 655 | Додав: Andrey | Теги: Інтерв'ю, вища ліга, Володимир Валявка. президент Кардин, футзал | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]